Dit kan Joost ook

Digitaal receptenboek

Amandel-vlechtbrood met amandelspijs

Bereidingswijze

Let op: De amandelspijs moet een dag van tevoren gemaakt worden. Het recept staat hier: Amandelspijs

Smelt de boter au bain-marie. Doe het amandelmeel, de bloem, de speculaaskruiden, het zout, de gist en 2el poedersuiker in een kom. Voeg daarna de gesmolten boter en 90ml melk toe. Vorm een bal van het deeg. Kneed het deeg 10 tot 15 minuten op een met bloem bestoven oppervlak. Rol het deeg uit tot een lap van ongeveer 25x40cm. Verdeel de amandelspijs over het midden (ongeveer 1/3) van het deeg. Snijd het deeg aan weerszijden van de vulling in, in diagonale stroken van 2cm. Vouw de uiteindes van het deeg naar binnen en vlecht de stroken over de vulling. Laat het brood op een warme plaats 30-45 minuten rijzen op een bakplaat.

Verwarm de oven voor op 200 graden (hete lucht 180 graden). Splits voor het glazuur het 2e ei en gebruik alleen de dooier. Voeg de overige melk (ongeveer 1 el) toe en klop dit los met 1 el poedersuiker. Bestrijk het brood na het rijzen met de glazuur.

Plaats het brood in de oven. Verlaag de temperatuur na 10 minuten naar 180 graden (hete lucht 160 graden) en bak het in nog 10 tot 15 minuten af.

Ingrediƫnten

  • 500g Amandelspijs
  • 220g Bloem
  • 80g Amandelmeel
  • 3 el Poedersuiker
  • 2 Eieren
  • 100ml Melk
  • 50g Boter
  • 1 tl Speculaaskruiden
  • Snufje zout
  • 1tl instantgist